Wat is bijtelling?

Bijtelling is het bedrag dat bij uw salaris wordt opgeteld wanneer u meer dan 500 kilometer per jaar privé gebruik maakt van de zakelijke leaseauto. Het percentage van de nieuwwaarde van de auto dat u bij uw inkomen moet optellen is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto. Er zijn voor 2017 vier verschillende trappen: 4%, 17%, 25% en 35% bijtelling.

4% bijtelling

Voor nieuwe auto’s zonder CO2-uitstoot, zoals volledig elektrische auto’s en auto’s die aangedreven worden door waterstof, geldt een percentage van 4% bijtelling. Auto’s als de BMW i3, Tesla Model S, Nissan Leaf en Renault Zoë vallen bijvoorbeeld in deze categorie.

17% bijtelling

De categorie 17% is in 2017 weer terug van weggeweest, maar geldt alleen voor auto's van 15 jaar of ouder. Die auto's mogen dan ook geen CO2 uitstoten. Daarmee is deze categorie in de praktijk slechts voor zeer weinig auto's van toepassing. Emissieloze youngtimers zijn er wel, maar het zijn er niet veel.

22% bijtelling

Deze catogerie fiscale bijtelling geldt voor alle nieuwe auto's met minimaal 1 gram CO2-uitstoot per kilometer. Zodoende valt de grootste groep auto's per 2017 in deze lagere bijtellingscategorie. Voorheen gold voor de meeste auto's namelijk een percentage van 25%.

35% bijtelling

Dit laatste percentage is het minst bekend, want deze geldt alleen voor auto’s van 15 jaar en ouder. Auto’s in deze categorie worden vooral gebruikt door ondernemers. Een verschil met de overige bijtellingspercentages is dat je de bijtelling niet betaalt over de nieuwwaarde van de auto, maar over de dagwaarde.