Warning: session_start(): open(/var/lib/php/sessions/sess_kc77cknr6c6qtguniett0pdro1, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in /home/blackorange/site/htdocs/apps/bootstrap.php on line 68
Rijimpressie Skoda Octavia facelift 2017


| Door:

Skoda Octavia elektronisch weer op niveau

Uitgebreid maken we kennis met de vernieuwingen aan de Skoda Octavia.

De elektronische revolutie is in volle gang. Na een jaar lijkt een nieuw model al weer achter te lopen. Een facelift is dan dé gelegenheid een auto weer helemaal naar de huidige normen te upgraden. Dat is precies het geval bij de vernieuwingen die Skoda aan de Octavia doorvoert.

Ergonomie/Ruimte

Wat blijft is de enorme binnenruimte die de Octavia biedt, zowel aan de voorpassagiers als drie personen op de achterbank. De prima materialen en de uitstekende afwerking geven de auto van binnen een prima uitstraling. Naast passagiers past er ook volop bagage in de Skoda. De vijfdeurs hatchback biedt minimaal 590 liter en de Combi zelfs 610 liter. Wie de bank bij de laatste neerklapt, ziet het volume toenemen tot een ongekende 1.740 liter.

Het belangrijkste nieuws aan de gefacelifte Skoda Octavia zit dus niet aan de buitenkant. Daar beperkt het merk de inspanningen tot een nieuw front dat er niet noodzakelijk beter uitziet dan de bestaande auto. De koplampunits zijn verdeeld over twee elementen. De binnenste exemplaren zetten de vorm van de grille door. Een nieuw ingedeelde bumper en andere achterlichten maken het geheel compleet.

Infotainment

De lijst met nieuwe elektronische voorzieningen blijkt uitgebreid. Overigens behoren lang niet alle zaken tot de standaarduitrusting van het instapmodel. Skoda scoort met de Octavia goed op de zakelijke markt en juist daar worden nieuwe vindingen hoog gewaardeerd. Want met een ingebouwd navigatiesysteem en goede audio-installatie alleen ben je er nog bij lange na niet. De Octavia gaat voortaan ‘connected’ door het leven. Zo kan via Care Connect verbinding met de ‘buitenwereld’ worden gemaakt bij een ongeval, pech maar ook voor service aan de auto. Met een nieuwe Skoda Connect App kan de berijder via de smartphone direct contact zoeken met de eigen auto en diverse gegevens uitlezen waaronder, heel handig, de parkeerpositie, rij-informatie, maar ook het antidiefstalalarm en zelfs op afstand de claxon laten klinken of de lampen laten branden om de auto in het donker op een parkeerterrein terug te vinden.

Het nieuwe top of the line infotainmentsysteem blijkt zeer uitgebreid en maakt ook verbinding met het internet voor verkeersinformatie, Google Earth en Google Streetview, nieuws, het vinden van parkeerplaatsen en tankstation inclusief prijsinformatie. Uiteraard maken Apple Car, Android Auto en Mirror Link deel uit van het totaalpakket.

Op het gebied van veiligheid breidt Skoda de Octavia verder uit met voetgangerdetectie, dodehoekdetectie en het herkennen van verkeer bij achteruitrijden. Prettige toevoegingen zijn Trailer Assist, een hulpmiddel om strak een aanhanger achteruit te kunnen steken en een inparkeerhulp met achteruitrijcamera. Behoorlijk nutteloos lijkt een adaptieve cruise control waarvan de maximale snelheid is uitgebreid tot 210 km/h.

Rijden

De Skoda Octavia staat voor een behoorlijk comfortabele auto met een hoogwaardig rijgedrag. Om dat nog verder te verbeteren zijn de achterwielen nog een paar centimeter verder uit elkaar geplaatst. Daarmee neem de stabiliteit verder toe. Bij de duurdere varianten kan het onderstel van afstemming worden gewijzigd, inclusief besturing en reacties op het gaspedaal. Skoda heeft een uitstekende auto op details nog beter gemaakt. Aardige toevoegingen betreft een bekerhouder voorin waardoor de bestuurder met één hand een flesje kan open maken (alleen bij een juist formaat flesje), maar ook twee USB-aansluitingen en een 230V-stopcontact voor de achterpassagiers, klaptafeltjes en een zaklamp in de bagageruimte die altijd opgeladen is.

Uitvoeringen

Skoda start het programma met de 1.0 TSI driecilinder met 115 pk in het uitrustingsniveau Active. Een stapje hoger komt de Ambition. De prijzen bedragen respectievelijk 22.790 en 23.590 euro. De tweede stap betreft de 1.4 TSI die voor de Nederlandse markt het meest belangrijk is. De koper kan daarbij kiezen voor de Ambition, Ambition Business, Style en Style Business varianten vanaf 27.290 tot 30.590 euro. De 1.8 liter zal beslist niet de meest verkochte zijn. Het vermogen van 180 pk heeft de Octavia beslist niet nodig. Diesels blijven aantrekkelijk voor een deel van de zakelijke rijders. De 1.6 TDI is er vanaf 27.590 euro als Active. De 2.0-liter TDI levert 150 pk en start vanaf 30.990 euro. De belangrijkste meerprijs is die van 900 euro voor de Octavia Combi.

Conclusie

De Skoda Octavia was al een zakelijk uitstekende middenklasser. De vernieuwingen veranderen niets aan het concept, maar voegen een aantal moderne elementen toe vooral op elektronisch vlak. Het motorenprogramma is breed genoeg om zowel zakelijke als particuliere klanten het juiste te bieden.

Tags


Warning: Unknown: open(/var/lib/php/sessions/sess_kc77cknr6c6qtguniett0pdro1, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/lib/php/sessions) in Unknown on line 0