Warning: session_start(): open(/var/lib/php/sessions/sess_4tnmq38sr6io75bb7jj80u76d7, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in /home/blackorange/site/htdocs/apps/bootstrap.php on line 68
Rijtest 2018 Smart Electric Drive


| Door:

Smart aan de stekker als Electric Drive

Wie fantaseert over een elektrische auto, ziet vermoedelijk een Tesla voor zich. Voor de meesten van ons blijft dat echter een droom, zelfs in de lease. En zeg nu zelf: zo’n Model X is niet bepaald praktisch in de stad! Wie betaalbaar en compact elektrisch wil rijden, kan vanaf de zomer bij Smart terecht. De Fortwo, Cabrio en Forfour krijgen alle drie de beschikking over een volledig elektrische aandrijflijn. In Toulouse reden we de eerste kilometers met de Smart Electric Drive. Een schot in de leaseroos?

Ergonomie/Ruimte

Het interieur kennen we van de ‘normale’ Smarts. Het ziet er speels uit en steekt netjes in elkaar. Prominent voor je neus zit de indicator van de accu en de snelheidsmeter. Lekker overzichtelijk! Met m’n bijna twee meter zit ik verrassend ruimtelijk achter het stuur. Helaas zijn de stoelen wat vlak en is het stuur is niet verstelbaar. Zonde! De laadruimte van zowel de Fortwo als Forfour is voldoende voor de dagelijkse boodschappen, maar verwacht er niet teveel van. Gelukkig zitten er wat handige netjes, vakjes en een lade in het interieur verwerkt. Smart hoor. De Forfour biedt twee extra zitplaatsen, waar je als jong gezien prima mee uit de voeten kunt.

Rijeigenschappen

De Electric Drive Smartjes beschikken over een 61 kw (81 pk) sterke elektromotor. Dat is meer dan voldoende. Sterker nog, in combinatie met het wendbare weggedrag doen de stadsrakkertjes ronduit vlot aan. Op korte oneffenheden merk je goed dat de auto’s stevig gedempt zijn, maar wie scheuren door krappe straatjes weet te waarderen, vergeeft hem dat graag. De Forfour is over de gehele linie wat comfortabeler en ‘rustiger’, maar voelt ook minder kruipdoor-sluipdoor aan. Weet ook even dat de auto’s begrensd zijn op 130 km/h. En de batterij? Die hebben de Duitsers keurig weggewerkt in de bodem. Voor een optimale balans en een laag zwaartepunt. Sehr gut!

Range

Smart geeft een range op van 160 km voor de Fortwo en 155 km voor de Forfour (NEDC). In de stedelijke praktijk blijkt daar echter 110 km van over te blijven. Smart meldt dat stedelingen gemiddeld 35 kilometer per dag rijden. Met dat getal in het achterhoofd heb je aan 110 km ruim voldoende natuurlijk. Persoonlijk had ik tijdens de testritten nimmer het idee stroom tekort te komen. Maar stel dat je voor je werk naar een klant in Groningen moet. De heenweg gaat nét. Vervolgens moet je zes uur blijven vergaderen om de accu op te laden. Tenzij ze een snellader hebben, dan ben je in de helft van de tijd klaar.

Infotainment

Het multimediasysteem blinkt niet uit in gebruiksgemak, maar ziet er voor een auto uit dit segment wél gelikt uit. Bovendien zit het touchscreen goed binnen handbereik. Naast audio, navigatie en telefoon/bluetooth kun je er ook apps op downloaden. Bijvoorbeeld om het weerbericht te bekijken. Zeer handig in de cabrio! Ook komt Smart met een app waarmee je de status van de accu kunt checken en de auto kunt pre-conditioneren, bijvoorbeeld door de airco voor de reis aan te zetten.

Uitvoeringen

Is de Electric Drive al leverbaar? Not yet, het is nog even wachten tot de zomer. Kan je gelijk voor de Cabrio gaan! Net zoals de benzinebroeders komen de Electric Drive’s in vier uitvoeringen. Van kaal tot praal: Pure, Passion, Prime en Proxy. Smart zet qua uitrusting vooral in op zuinigheid: zo detecteert een radar in de bumper of er een auto voor je rijdt. Indien dat zo is, wordt er bij ‘gas’ terug extra energie teruggewonnen dan wanneer er niemand voor je rijdt. Ook behoort een rijbaanassistent tot de mogelijkheden. Veilig hoor! En dat fancy multimediasysteem? Daarvoor dient bijbetaald te worden.

Lease

De Smart Electric Drive is met 4% bijtelling een lachertje in de lease. Houd de leasevergelijker in de gaten voor de maandbedragen, die we van het voorjaar verwachten. Dan zijn de Electric Drive-modellen volledig naar wens samen te stellen, waarna eenvoudig een leaseofferte is aan te vragen.

Vergelijk/concurrentie

De Renault Zoe heeft er met de Smart Forfour ‘E.D.’ een geduchte concurrent bij. Allebei zijn ze compact, een tikkeltje ‘stuiterig’ en geschikt voor vier personen. Toch is er één groot verschil: de Fransoos heeft een twee à drie keer grotere actieradius. En de Fortwo? Wat mij betreft uniek in zijn soort!

Conclusie

De Smart Electric Drive is wellicht de meest interessante en meest logische Smart binnen het gamma. Met name de Fortwo komt goed tot z’n recht met elektrische aandrijflijn: wendbaar, snel, compact en schoon. Voor het maandbedrag hoef je het waarschijnlijk niet te laten. De combinatie van 4% bijtelling met een verwachte prijs van tussen de 20 en 25 mille, maakt ‘m zeer aantrekkelijk voor hippe stedelingen die hun werkgever een duurzaam imago willen aanmeten. Of die gewoon goedkoop willen rijden natuurlijk.

Tags


Warning: Unknown: open(/var/lib/php/sessions/sess_4tnmq38sr6io75bb7jj80u76d7, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/lib/php/sessions) in Unknown on line 0