| Door:

Nederlander koopt meer elektrisch

Vanwege de gunstige bijtelling kopen Nederlanders steeds meer elektrische auto's.

Langzaam begint een doorbraak zich af te tekenen bij de verkoop van elektrische auto's. Dat komt vooral door de fiscale stimulering met een bijtelling van 4 procent.

Sinds 1 januari krijgen alle zakelijke rijders met een nieuwe auto te maken met een bijtellingspercentage van 22 procent. De enige uitzondering vormt de volledig elektrische auto die slechts 4 procent bijtelling kent. Deze wijziging valt samen met het beschikbaar komen van steeds meer model met grotere batterijen die een realistische actieradius halen.

Tegengesteld

In de maanden januari tot en met maart werden er dit jaar 2.146 volledig elektrische auto's verkocht. Dat is fors meer dan de 1.116 exemplaren die vorig jaar in dezelfde periode werden afgezet. Een tegengestelde beweging zien we bij de plug-in hybrides die doorgaans veel duurder zijn dan een vergelijkbaar model op benzine of diesel. De verkoop van dit soort auto's nam met 70 procent af.

Europa

Ook in heel Europa groeit de belangstelling voor elektrisch rijden, al zijn de verschillen per land enorm ook weer veroorzaakt door stimuleringsmaatregelen. De elektrisch afzet in Europa steeg met 49 procent, maar ook de belangstelling voor plug-in hybrides kende een groei van 13 procent.

Tags