| Door:

Land Rover kiest met nieuwe Discovery ander voorsorteervak

Minder terreinwagen, meer SUV, dat is de nieuwste oplage van de Land Rover Discovery. Een auto die qua formaat flink is toegenomen en dat is deels in het interieur terug te vinden. De terreinkwaliteiten blijven natuurlijk behouden.

Wat een gigant van een auto, dat is de eerste indruk die de nieuwe Land Rover Discovery geeft. Niet vreemd, de auto meet maar liefst 4,97 meter in lengte, heeft een langere wielbasis dan voorheen en nam ook in breedte toe.

Gewicht

Toch zijn er ook zaken afgenomen en dat is in eerste instantie de hoogte en daarnaast ook het gewicht, omdat er veel meer met aluminium is gewerkt. Het scheelt maar liefst 340 kg dat de auto nu minder op de schaal brengt. De carrosserie heeft ook een betere stroomlijn en dat alles samen zorgt ervoor dat de motoren minder moeite hoeven te doen om zelfs veel betere prestaties neer te zetten. Dat is goed te merken. De 3.0-liter V6 diesel die met 258 pk en 600 Nm vrijwel onveranderd uit het bestaande model is overgenomen, sprint in 8,1 seconden naar de 100 km/h en haalt moeiteloos een top van 209 km/h. Dat is bijna 30 km/h meer dan het vorige model. Tegelijk hebben de genoemde veranderingen een gunstige invloed op het brandstofverbruik dat bij de V6 diesel net boven de 1 op 10 uitkomt in de praktijk.

Landschap

De lichtere Discovery kan bovendien toe met kleinere viercilinder diesel, de eigen 2.0-liter met vermogens van 180 en 240 pk. Die komen milieutechnisch nog gunstiger uit.

De V6 is gekoppeld aan de achttrapsautomaat die bij Jaguar Land Rover veelvuldig wordt toegepast. Die bak schakelt zonder het te laten merken en houdt normaal gesproken het toerental binnen de zuinige grenzen. Naast het normale schakelprogramma is er natuurlijk ook een sportstand om alle zeilen bij te kunnen zetten. Nodig heeft de Discovery dat niet. Hoog gezeten op zeer comfortabele stoelen waan je je bijna buiten de wereld. Het landschap lijkt vanzelf langs te trekken.

Ruimte biedt de nieuwe Discovery volop. Voorin heeft niemand te klagen, maar ook op de achterbank passen drie volwassenen. Daarachter biedt de Discovery nog twee opklapbare zitplaatsen. Daarvan is de hoofdruimte verrassend en kan de beenruimte worden gevarieerd afhankelijk van wat de lieden op de tweede zitrij voor zich opeisen.

Volume

De vormgeving van het interieur past bij het imago van Land Rover. De belijning van het dashboard is recht toe recht aan. De ronde klokken voor snelheid en toerental vormen de enige afwijkingen op deze regel. Opbergruimte, daar loopt de auto van over. Flinke portierbakken, een dubbel dashboardkastje, een enorme opbergruimte onder de verschuifbare bekerhouder en onder de armleuning in deze uitvoering zelfs een koelkastje. Grappig en onverwacht is het kleine vakje achter de knoppen voor de klimaatbeheersing.

Ook aan bagage kan er in de Discovery het nodig mee. Achter de zeven zitplaatsen is er altijd nog 258 liter beschikbaar. Met knoppen in de bagageruimte kunnen alle zitplaatsen elektrisch worden neergeklapt en dan groeit het volume tot 2.400 liter, iets minder dan het vorige model.

Handmatig

De vormgeving van de nieuwe Discovery past in de lijn van Land Rover en Range Rover, maar is absoluut meer SUV dan terreinwagen. Daarentegen behoudt de auto wel zijn terreinwaardige eigenschappen. Het onderstel kan met knoppen worden afgestemd op de ondergrond. Zaken als wagenhoogte, schakelmomenten en gasrespons worden dan automatisch bijgeregeld. Diverse onderdelen hiervan kunnen ook handmatig worden ingesteld.

Prijzen

In het nieuwe model kan vanaf 74.360 euro worden ingestapt (TD4 S). Het programma omvat verder de uitrustingsvarianten SE, HSE en HSE Luxury. Deze vier niveaus kunnen ook worden gecombineerd met de 240 pk diesel. De 3.0-liter V6 diesel kent niet het S-model en begint prijstechnisch bij 96.210 euro. Hier is de invloed van de grotere motor en de hogere CO2-uitstoot goed te merken. De gereden uitvoering betreft de V6 First Edition die wel heel erg compleet in de spullen zit. Mag ook wel voor 120.710 euro.

Conclusie

Al met al is de nieuwe Land Rover Discovery een andere verschijning dan voorheen. Een auto met heel veel binnenruimte voor passagiers die van alles en nog wat willen meenemen. De V6 diesel is een machtige machine, maar gezien het lagere gewicht zal de auto met de viercilinder diesels ook prima presteren. Dat scheelt dan enorm in de prijs.

Lease de Land Rover Discovery 5d

Land Rover Discovery 5d
Land Rover Discovery 5d lease vanaf netto bijtelling vanaf

Tags


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/lib/php/sessions) in Unknown on line 0