| Door:

Opel Crossland X met behoud van ruimte

Opel begint langzaam afscheid te nemen van ruimtewagens. De Meriva wordt namelijk opgevolgd door de nieuwe Crossland X. Maar gelukkig levert de koper nauwelijks aan functionaliteit in.

Opel staat een overname te wachten door PSA, het moederbedrijf van Peugeot, Citroën en DS. Vooruitlopend op deze historische actie liepen er al gezamenlijke projecten. De nieuwe Crossland X is er zelfs de eerste vrucht van.

Contrastkleur

Opel ontwikkelde de crossover op basis van een nieuwe bodemgroep van PSA met gebruikmaking van een Franse aandrijflijn. Binnenkort lanceert Citroën de C3 Aircross op dezelfde basis en volgt later de tweede generatie Peugeot 2008.

De ontwerpers van Opel zorgen er bij de Crossland X wel voor dat het model alleen als Opel wordt herkend. De typische groef op de flanken, de grille met chromen vleugel en ook de vorm van de achterlichten en de lijst bovenlangs de portierruiten laten geen twijfel over de afkomst bestaan. De auto oogt wellicht een beetje smal, maar dat wordt door de breedte van 1,82 meter niet bevestigd. Komt wellicht door de flinke hoogte. Aansluitend op de concurrentie kan het dak van de Crossland X in een contrastkleur worden gespoten.

Head-up

De flinke hoogte is nodig voor een bijbehorend hoge zitpositie. Dat is een item dat veel kopers van een ruimtewagen zo weten te waarderen. Toch is de instap niet overdreven hoog. Het uitzicht vanaf de bestuurdersstoel naar voor en opzij is prima. Wat direct in het interieur opvalt is dat alle materialen en ook de vormgeving volledig Opel zijn. Ja, zelfs de geur van de nieuwe materialen past bij het merk. Het dashboard is voldoende overzichtelijk met traditionele grote klokken voor snelheid en toerental en kleinere instrumenten voor temperatuur en brandstofvoorraad. In het midden zit nog de uitlezing van de boordcomputer. Het enige PSA-detail betreft de head-up dislay die uit de bovenkant van het dashboard open klapt. Ondanks de aanwezigheid van een centraal scherm valt op dat Opel nog de nodige bedieningsknoppen op de middenconsole en links naar het stuur heeft geplaatst. Uiteraard kent de Crossland X alle moderne mogelijkheden om telefoons te koppelen en natuurlijk biedt het merk de mogelijkheid van OnStar, de telefonische hulpdienst.

Volume

Het interieur blijkt behoorlijk ruim van opzet. Voorin zitten twee volwassenen prima op goed verstelbare stoelen. Bij de gereden uitvoering kan zelfs de lengte van de zitting worden gevarieerd. De achterbank heeft een behoorlijk korte zitting en is ook volledig vlak. Wel biedt de auto aan twee volwassenen genoeg been- en hoofdruimte. De achterbank kan in twee ongelijk delen worden verschoven, neergeklapt en qua rugleuning ook worden versteld. Daarmee is de bagageruimte van standaard 410 liter in trappen uitbreidbaar. Met de bank plat bedraagt het maximale volume 1255 liter.

Automaat

Motorisch leunt de Opel Crossland X volledig op PSA-techniek. Het aanbod start met de 1.2-liter driecilinder goed voor 82 pk. Daarboven deze turboversie goed voor 110 pk met optioneel een zestrapsautomaat. Een bak die wat tijd neemt om te schakelen. De krachtigste benzineversie is de 130 pk turbo. Daarnaast kan de 1.6 diesel met 100 en 120 pk worden gekozen. Opel biedt klanten zelfs de keuze uit wat bij Peugeot Extended Grip wordt genoemd, een voorziening die gripverlies op de aangedreven vooras tegen gaat.

De 110 pk-motor met automaat presteert naar behoren met een acceleratie naar 100 km/h in 11,8 seconden. De uitlaat is hoorbaar door Opel getuned, de motor klinkt namelijk anders dan in de PSA-producten.

Over het geheel genomen is de Opel Crossland X een goedmoedig rijdende gezinsauto die qua rijgedrag er op geen enkel vlak uitspringt. Dat lijkt voor de verkopen geen enkel bezwaar. De huidige Meriva-rijders zullen zonder problemen op het nieuwe model overstappen.

Prijzen

Met een vanafprijs van 19.995 euro voor de 82 pk Selection begint de Opel Crossland X wat hoger dan de concurrentie. Maar wie gaat voor minimaal airco is sowieso 22.195 kwijt voor de Online Edition. De extra souplesse van de turbomotor kost minimaal 23.995 euro voor de 110 pk Online Edition. De automaatversie daarvan komt op 26.195 euro en dan wordt de Opel Crossland X zo zoetjes aan een steeds duurdere auto. Met een Franse basis is er natuurlijk ook een diesel, de bekende 1.6 van Peugeot die in de Crossland X vanaf 25.995 euro wordt geleverd met 100 pk (ook 120 pk beschikbaar). Specifieke leasevarianten bestaan er (nog) niet.

Conclusie

Met de Crossland X komt Opel binnen in het op dit moment zeer sterk groeiende segment van compacte crossovers. De auto heeft een typische Opel-uitstraling, maar staat volledig op Franse techniek. De functionaliteit in het interieur is prima in orde. Het rijgedrag is behoorlijk doorsnee.

Lease de Opel Crossland X 5d

Opel Crossland X 5d
Opel Crossland X 5d lease vanaf netto bijtelling vanaf

Tags


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/lib/php/sessions) in Unknown on line 0