| Door:

Nieuwe Skoda Superb zet in op zakelijke markt

De nieuwe Skoda Superb is (nog) groter geworden dan zijn voorganger, maar tegelijkertijd ook een stuk zuiniger. En dat is goed nieuws voor zakelijk rijders.

Meer keuze

Wil je 20% bijtelling in een Superb, dan heb je nu de keuze uit de Greenline met een 105 pk sterke 1,6 liter dieselmotor. Bij de nieuwe generatie groeit het aanbod flink. Zo kun je kiezen voor drie verschillende dieselmotoren: een 1,6 liter met 120 pk, een 2,0 liter met 150 pk en een 2,0 liter met 190 pk. De eerste is ook te combineren met een DSG zeventraps automaat. Op de 150 en 190 pk diesel wordt de CO2-uitstoot met DSG-versnellingsbak net te hoog voor de eisen van 20% bijtelling, dus daar zul je zelf moeten schakelen.

Ook komen er vijf verschillende benzineversies met vermogens variërend van 125 pk tot 280 pk. Die laatste wordt het topmodel en heeft standaard vierwielaandrijving en een 6-traps DSG automaat.

Superb

De Superb is 2,8 centimeter gegroeid in de lengte (nu 4,86 meter lang) en 4,7 centimeter in de breedte (nu 1,86 meter breed). De wielbasis is 8 centimeter langer geworden en aan de voorkant is hij 6,1 centimeter kwijtgeraakt. Hij oogt daardoor beter in verhouding dan zijn voorganger. Achterpassagiers zitten nog altijd even ruim achterin wat betreft beenruimte, maar hebben meer ruimte voor hoofd en schouders gekregen. De kofferruimte groeide ook nog met 30 liter, waarmee het totaal op 625 liter bagageruimte komt. Klap je de bank neer, heb je 1.760 liter bagageruimte. En dan moet de Combi, de stationwagen, nog komen. Die auto moet een kofferruimte van maar liefst 650 liter bagageruimte krijgen, terwijl hij nog steeds voldoet aan de eisen van 20% bijtelling.

Businessline

De Superb krijgt vier verschillende uitvoeringen: Active, Ambition, Style en de Laurin & Klement. Voor de Nederlandse markt moeten daar ook Businessline uitvoeringen bij komen, die - net als bij het huidige model - speciaal gericht zijn op zakelijke rijders. Zo worden veelgekozen opties meteen gecombineerd in de auto. Voor zakelijk rijders die een zeer complete auto willen komt de Superb er als Style Businessline, waarin de meeste luxe opties ook al zijn opgenomen volgens de importeur.

Handigheidjes

Skoda heeft de Superb vol handige zaken gestopt. Zo zit er in ieder voorportier een paraplu en in het brandstofklepje een ijskrabber. Achterin zit een USB poort, maar ook een 230 volt aansluiting, in de kofferbak zit een zaklamp en naast de stoelen zitten netjes voor bijvoorbeeld een smartphone. Allemaal handig. Hij is daarnaast ook leverbaar met een speciale iPadhouder op de achterbank. Bestel je de Superb in de meest luxe uitvoering, dan is ook de rechter voorstoel elektrisch te verstellen van achteren. Als een chauffeursauto dus. 

Infotainment

Nog een chauffeursfunctie is de nieuwe app, waarmee vanaf de achterbank het infotainmentsysteem te regelen is. Skoda levert de Superb met vier verschillende infotainmentsystemen. Allemaal hebben ze een touchscreen. Bij de meest luxe versie (Columbus) is hij ook standaard gekoppeld aan internet. Alle soorten smartphones zijn eraan te koppelen en de systemen ondersteunen Android Auto en Apple CarPlay naast MirrorLink. Daarnaast hebben de systemen ook SmartGate, waarmee je voertuigdata op je telefoon kunt zien.

Even wachten...

De nieuwe Superb staat in juni bij de dealer. Voor die tijd zijn er twee exemplaren te bekijken op de AutoRai in april. Voor de Combi moet je nog iets langer geduld hebben, dat model moet in september bij de dealer staan. Wil je de Superb met de laagste uitstoot (95 gram CO2), de Greenline, dan moet je ook nog even geduld hebben. Skoda onthult de prijzen in april, maar verklapte alvast wel dat hij onder de 30.000 euro moet beginnen. Nog even geduld!

 

Tags


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/lib/php/sessions) in Unknown on line 0