| Door:

Toyota hybrides maken meest elektrische kilometers

Volgens een door Toyota betaald onderzoek hebben de hybride van het merk in Nederland sinds 2000 1,2 miljard emissievrije kilometers afgelegd. Meer dan elk ander merk.

Het gaat om auto's die sinds 2000 in Nederland zijn verkocht. Toyota startte zo'n twintig jaar geleden al met hybride auto's en heeft dus een flink park in Nederland. En dat betekent dat je dan automatisch goed scoort, hetgeen het vergelijk een beetje gezocht maakt.

CE Delft

Volgens Toyota is landgenoot Mitsubishi met de Outlander PHEV het tweede merk dat 690 miljoen emissievrije kilometers tot nu toe heeft gemaakt. Dat zegt althans het onafhankelijke onderzoeks- en adviesbureau CE Delft. Ondanks de onafhankelijkheid van het bureau is het onderzoek betaald door, jawel, Toyota.

Daadwerkelijk elektrisch

Zo onafhankelijk als het bureau is gaat het bij de berekening van het aantal emissieloze kilometers van hybride en plug-in hybride Toyota uit van een berekeningstool van, jawel, wederom Toyota. Per merk wordt er een inschatting gemaakt hoeveel procent daadwerkelijk elektrisch wordt gereden. Bij EV's is dat uiteraard 100 procent. Bij PHEV's varieert dit van 25 procent bij Volvo via 29 en 31 procent bij Volkswagen en Mitsubishi tot 85 procent bij BMW.

Opgeteld

Het aantal elektrische kilometers dat normale hybrides maakt ten opzichte van het totale aantal gereden kilometers bedraagt volgens berekening in het onderzoek 12 procent ongeacht het merk. En als dat allemaal bij elkaar wordt opgeteld scoort Toyota op de eerste plaats. Opmerkelijke derde is Tesla dat na zo'n vijf jaar al goed is voor de derde plaats met 590 miljoen emissievrije kilometers.

Alle auto's emissievrij

Overigens leggen alle auto's emissievrije kilometers af. Als het gaspedaal los wordt gelaten, wordt geen brandstof ingespoten en rijdt de auto zonder uitstoot. Dat kan bij een gemiddelde benzineauto al snel oplopen tot tien procent!

Tags