Warning: session_start(): open(/var/lib/php/sessions/sess_sb8jkd74rmh4vsk3ca9mjui7m0, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in /home/blackorange/site/htdocs/apps/bootstrap.php on line 68
Ford Kuga test


| Door:

Ford moderniseert Kuga binnen strikte kaders

De middenklasse SUV van Ford is de Kuga die een facelift heeft ondergaan. Bovendien zijn er nu extra uitrustingsvarianten beschikbaar.

Een nieuwe, zuinige diesel, twee niet eerder gevoerde uitrustingsvarianten alsmede een bescheiden facelift moeten de Ford Kuga de komende jaren vol in de belangstelling houden. Rijden met de nieuwe ST-Line en Vignale overtuigt ervan dat dit beslist moet gaan lukken.

Ergonomie/Ruimte

Een flinke binnenruimte voor zowel passagiers als bagage zijn belangrijke elementen waardoor de SUV en crossover zo populair zijn geworden. Daarbij wordt de hoge zitpositie als veilig beschouwd. De Kuga is het middelste SUV-model van Ford en moet concurreren met een enorm aanbod van de andere merken. De auto wordt zowel in Europa als Noord-Amerika verkocht. Vier tot vijf volwassenen vinden er volop ruimte. Zowel voor hoofd als benen blijkt de Ford royaal bemeten. De bagageruimte biedt volop plaats voor boodschappen of vakantie met een minimum volume van 456 liter. Dat is eenvoudig uit te breiden tot de maximale opbrengst van 1.653 liter.

Infotainment

Grote investeringen doet Ford in het eigen infotainmentsysteem, Sync genaamd. Inmiddels levert het merk al de derde generatie. Uiteraard vinden gebruikers binnen Sync alle belangrijke functies van audio, navigatie en telefoon. Maar veel van deze functies kunnen met gesproken commando's worden bediend. De verfijning van deze commando's is juist weer verbeterd. Zo hoeft eenvoudig de titel van een song te worden genoemd en Sync spoort dit op. Uiteraard heeft Sync een koppeling met de telefoon. Wat wel in negatieve zin opvalt is het erg kleine schermpje dat daardoor qua afleesbaarheid te wensen over laat. Ook kan een adres worden geroepen voor het navigatiesysteem of een naam van iemand die in het telefoonboek van de smartphone is opgeslagen.

Uitvoeringen

Het leveringsprogramma van de Ford Kuga begint met de Trend Essential, voorzien van de 120 pk benzinemotor. Deze auto wordt uitgerust met airconditioning, cruise control met snelheidsbegrenzer, elektrische portierruiten rondom en een audiosysteem. Van de Trend bestaat er ook de meer complete Ultimate voorzien van dakrelings, dual zone automatische airco, navigatiesysteem en Sync 3. Dat is eveneens het instapniveau bij het dieselaanbod. Traditioneel gaat de meeste belangstelling uit naar de Titainium die vanwege de standaard 17-inch lichtmetalen wielen, automatisch dimlicht, Keyless Entry, half lederen bekleding en een regensensor stukken aantrekkelijker wordt. De nieuwe ST-Line kenmerkt zich door een bodypakket, lagere stand op de 18-inch wielen, zwarte accenten, half lederen bekleding, parkeersensoren voor en achter en rode biezen bij de vloermatten. De Vignale is de top qua luxe met een elektrisch verstelbare bestuurdersstoel met geheugen, achteruitrijcamera, automatisch inparkeren, speciale lederen bekleding, Sony audio met negen luidsprekers en stoelverwarming. De Vignale begint met zesbak en 150 pk-motor bij 38.705 euro. De ST-Line kan al met de 120 pk-motor worden geleverd voor 32.705 euro. De instapper in dezelfde technische versie als Trend Essential verwisselt voor 26.705 euro van eigenaar. De Trend Ultimate diesel kent een vanafprijs van 35.705 euro.

Vergelijking/concurrentie

Het aanbod middenklasse SUV's en crossovers is enorm. Ieder zichzelf respecterende merk doet wel in dit segment mee. Koploper is de Nissan Qashqai met in zijn slipstream de technisch gelijke Renault Kadjar. Verder biedt Volkswagen de Tiguan en zijn vooral ook de Koreanen sterk. Denk aan de Hyundai Tucson en de Kia Sportage. De Peugeot 3008 versterkt sinds kort de gelederen en Opel haalde de Mokka X door de faceliftmolen. Wie geen directe binding heeft met een merk zal een flinke klus hebben aan het bepalen van de voorkeur. De Ford Kuga staat er midden in. Het model is natuurlijk al een paar jaar oud, maar dat staat het succes niet in de weg. Of Ford met de exclusieve Vignale klanten zal weghouden bij de premiummerken, dat valt nog sterk te betwijfelen.

Conclusie

Door een bescheiden facelift past de Ford Kuga weer keurig tussen de later gelanceerde modellen van het merk. Het is een goede keuze om voort te borduren op compacte, efficiënte motoren die via de BPM een gunstige invloed hebben op de prijs. Wat betreft ruimteaanbod en rijcomfort doet Ford in de voorste gelederen mee.

Tags


Warning: Unknown: open(/var/lib/php/sessions/sess_sb8jkd74rmh4vsk3ca9mjui7m0, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/lib/php/sessions) in Unknown on line 0