Warning: session_start(): open(/var/lib/php/sessions/sess_7tijgmeivhf5r5fdkf52lh4gs0, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in /home/blackorange/site/htdocs/apps/bootstrap.php on line 68

Warning: fopen(/home/blackorange/site/htdocs/apps/../public/assets/cache/897b4e7c409ad6ed610da37c129bff5b2b3ee789): failed to open stream: No space left on device in /home/blackorange/site/htdocs/_core/lib/Cache.php on line 141
Rijtest Mercedes-Benz E350e Business Solution


| Door:

Plug-in hybride met luxe: Mercedes-Benz E350e

De Mercedes-Benz heeft met de huidige generatie E-Klasse voor het eerst een plug-in hybride voor dit model. Het bijtellingsvoordeel waar de auto vorig jaar nog even van kon genieten, behoort tot het verleden. Is de plug-in hybride E350e desondanks nog het overwegen waard? Wij zochten het uit tijdens een rijtest.

Ergonomie/Ruimte

Gezeten achter het stuur biedt de E-Klasse een goed overzicht op het mooie dashboard. De E350e biedt standaard de widescreencockpit, een aaneenschakeling van twee brede schermen en het Comand Online-systeem. De twee schermen bepalen prominent het beeld en vormen één geheel met de rest van het dashboard. Op de materiaalkeuze en afwerking is niets aan te merken. De sfeerverlichting kan in iedere kleur worden ingesteld. Zo kiest iedereen zijn eigen sfeer aan boord.

Fijn in deze koude dagen is de standkachel die het interieur voorverwarmd, mits er genoeg stroom in de hybridebatterij zit. Dan zorgt de standkachel voor een prettige temperatuur op het vooraf door de bestuurder ingestelde tijdstip. De automatische stoelverwarming verhoogt het comfort verder. Het ontbreken van stuurverwarming is daardoor nauwelijks een gemis.

De voorstoelen kennen veelvoudige verstelmogelijkheden en bieden een heerlijk zachte zit. Als hier geen goede zitpositie gevonden kan worden… Achterin biedt de bank meer dan voldoende beenruimte. Ook de hoofdruimte levert geen punt van discussie. Alleen met de rug kaarsrecht tegen de rugleuning raakt het hoofd net het dak. De bagageruimte van de E-Klasse sedan meet normaal gesproken 540 liter. Door de extra batterij van de hybridetechniek blijft daar bij de E350e 450 liter van over. Nog steeds een voldoende groot volume.

De auto kent een vrij soepele afstemming van het onderstel, wat het comfortabele veergedrag verklaart. Tijdens het rijden schakelt de techniek waar mogelijk over op de elektrische aandrijving. Die omschakeling gaat vrijwel onmerkbaar. Desgewenst kan er stroom bewaard worden voor de laatste kilometers door de bebouwde kom. Als er een route in de navigatie wordt ingevoerd, doet de auto dit uit zichzelf.

Uitvoeringen

De plug-in hybride E350e is alleen te bestellen als Business Solution. De Business Solution kent het uitrustingsniveau Avantgarde als basis en biedt onder andere Comand Online, parkeerassistent, stoelverwarming, Dynamic Select en Keyless Go. Het uitrustingsniveau Business Solution kan ook met een benzinemotor worden geleverd als E200. De dieselrijder krijgt de keuze uit de E200d en E220d. De prijzen voor de Business Solution-modellen beginnen bij 56.303 euro voor de E200. De geteste E350e is er vanaf 65.878 euro. De meerprijs en daarmee hogere bijtelling ten opzichte van de E200 moet worden goedgemaakt door de meer verfijnde aandrijflijn met meer vermogen en deels door het lagere brandstofverbruik, tenminste als de berijder daar waar mogelijk de batterij vollaadt.

Naast de Business Solution varieert het E-Klasse-aanbod van de E200 tot en met de Mercedes-AMG E 43 4Matic op benzine. Het dieselaanbod loopt van de E200d tot en met de E350d. De standaarduitvoeringen zijn aan te vullen met de uitrustingsvarianten Avantgarde, Exclusive en AMG-Line. Daarnaast zijn er nog volop keuzemogelijkheden aan optiepakketten en losse opties. De prijslijst van de E-Klasse begint bij 52.528 euro voor de E200. De E200d is er vanaf 53.321 euro. Het topmodel met dieselmotor (E350d) staat vanaf 72.966 euro in de lijst. De lijst met vanafprijzen eindigt met de Mercedes-AMG E 43 4Matic met een minimaal bedrag van 106.759 euro.

In de lease is de E-Klasse er vanaf een fiscale waarde van 51.220 euro voor een E200. De geteste E350e heeft een fiscale waarde van minimaal 64.495 euro. De E200 is er in de lease vanaf 623 euro per maand en de E350e vanaf 738 euro per maand. Alle leaseprijzen bekijken en zelf de E-Klasse samenstellen? Neem dan een kijkje in de leasevergelijker en vraag gelijk een offerte aan.

Vergelijk/concurrentie

Als plug-in hybride heeft de E-Klasse weinig concurrentie in zijn segment. Volvo biedt de S90 T8 aan, maar dat is voorlopig de enige andere plug-in hybride van een vergelijkbaar formaat. Wel komt BMW in maart met de nieuwe 530e iPerformance, een 5 Serie met stekker. Voor de E-Klasse in het algemeen bestaat het concurrentenlijstje uit de Audi A6, BMW 5 Serie, Lexus GS en Volvo S90/V90. Allemaal auto’s die aan elkaar gewaagd zijn. Qua insteek – comfort en veiligheid – komt de Volvo het dichtst bij de Mercedes.

Conclusie

Bijtellingsvoordeel is er niet meer te behalen met de Mercedes-Benz E350e. Wel kan het verreweg de zuinigste auto binnen de E-Klasse line-up zijn als er veel 'gestekkerd' wordt. Dan heeft de plug-in hybride E-Klasse zeker nog bestaansrecht. Los van het milieuaspect is de E350e ook een fijn rijdende sedan, die zijn passagiers comfortabel en stil naar de volgende bestemming brengt. Binnen het aanbod aan E-Klasse Business Solution-modellen beschikt de E350e over de krachtigste aandrijflijn.

Lease de Mercedes-Benz E-klasse 4d

Mercedes-Benz E-klasse 4d
Mercedes-Benz E-klasse 4d lease vanaf netto bijtelling vanaf

Tags


Warning: Unknown: open(/var/lib/php/sessions/sess_7tijgmeivhf5r5fdkf52lh4gs0, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/lib/php/sessions) in Unknown on line 0