Warning: session_start(): open(/var/lib/php/sessions/sess_8c48v870aflfcjrsjs5lobfe16, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in /home/blackorange/site/htdocs/apps/bootstrap.php on line 68

Notice: unserialize(): Error at offset 8192 of 8192 bytes in /home/blackorange/site/htdocs/_core/lib/Cache.php on line 111
Rijtest SEAT Ateca 1.0 TSI


| Door:

SEAT Ateca 1.0 TSI de rationele of leuke SUV?

Om als volumemerk in Nederland bestaansrecht te hebben is het aanbieden van een crossover of compacte SUV onontbeerlijk. SEAT komt daarom nu met de Ateca, een stoer model van handzaam formaat. Een sterke nieuwkomer in de (private) lease?

Ruimte/Ergonomie

De belangrijkste toegevoegde waarde van een SUV is een hogere instap, meer ruimte en praktisch gemak. In die opzichten slaagt de Ateca uitstekend. Er is 1.604 liter bagageruimte (meer dan de Leon ST waar hij het design van ontleent), je stapt inderdaad zo in en ook op de achterbank is het prettig toeven. Het dashboard van de Ateca komt in grote mate overeen met dat van de Leon en is overzichtelijk ingericht, met bovenin geplaatst het touchscreen met infotainment en navigatie. Je voelt je er al snel thuis en de gebruikte materialen zijn netjes, zo niet iets beter dan menig concurrent.

Infotainment

De Ateca deelde in eerste instantie zijn SEAT Connect 8-inch infotainmentsysteem met dat van de Leon, maar inmiddels is de Leon vernieuwd en loopt hij daarin voorop. Toch kunnen we uitstekend uit de voeten met het systeem in de Ateca, dat bij SEAT door de jaren heen regelmatig is geactualiseerd en snel de route berekent. De interface van het ‘media system navi’ is fraai en verzorgd en biedt ook ondersteuning aan Apple CarPlay en Android Auto. Seat biedt nog een upgrade van het systeem met 10GB harddisk en WiFi, maar dat is alleen beschikbaar in pakketvorm waar ook andere opties in verwerkt zijn, zoals digitale radio en een 360-graden-parkeercamera. Prettig: het touchscreen is gematteerd dus dat glimt niet zo in de zon.

Uitvoeringen

De SEAT Ateca is er in drie uitvoeringen: Reference, Style en Xcellence. Met de prijzen vanaf 26.685 euro staat de SEAT competitief in de markt, maar de Ateca Style verdient met een prijs van 29.985 euro de voorkeur omdat op deze uitvoering meer optiemogelijkheden beschikbaar zijn. SEAT heeft een flinke selectie aan Upgrade Packs die al dan niet cumulatief te bestellen zijn. Vierwielaandrijving is alleen beschikbaar op de 2.0 TDI dieselmotor in combinatie met de Xcellence uitvoering. Wij reden met de 1.0 TSI, een kleine maar krachtige motor die toch niet te kennen geeft een instapper te zijn. Lees er hier meer over.

Vergelijking/concurrentie

Omdat SEAT niet bepaald de eerste is in het segment van de modale SUV’s, bevindt de Ateca zich in een vijver waar ook de populaire Kia Sportage, Nissan Qashqai, Hyundai Tuscon en Renault Kadjar bivakkeren. Stuk voor stuk succesnummers in al dan niet de particuliere en/of zakelijke markt. SEAT kan gezien de prijzen (vanaf 27 mille) en uitvoeringen beide markten bedienen en hij heeft een streepje voor met een fijne basismotor, keurige afwerking en een uitgebalanceerd onderstel. De Aziaten moeten het doen met een ongeblazen 1.6-litermotor en de Renault Kadjar is vooral geënt op comfort. De Volkswagen Tiguan is vooral duurder en heeft visueel meer attitude. Deze concerngenoot stapt ook in met grotere motoren.

Conclusie

Seat verrijkt de leasemarkt met een fijn sturende en ruime SUV, die goed afgewerkt is en dankzij de juiste motoren ook keurig geprijsd is. Hij kan meer dan meekomen met zijn belangrijkste concurrenten en heeft dus alles in huis om op de shortlist van de zakelijke rijder te komen te staan.

Lease de Seat Ateca 5d

Seat Ateca 5d
Seat Ateca 5d lease vanaf netto bijtelling vanaf

Tags


Warning: Unknown: open(/var/lib/php/sessions/sess_8c48v870aflfcjrsjs5lobfe16, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/lib/php/sessions) in Unknown on line 0