| Door:

20% bijtelling voor nieuwe Kia Optima

In het vierde kwartaal komt de nieuwe Kia Optima op de markt. Hij trapt af als 20% bijteller met een 1,7 liter diesel met 141 pk en 340 Nm.

Groter

De nieuwe Kia Optima is precies 1 centimeter langer dan zijn voorganger. Die extra centimeter zit volledig in de wielbasis, die nu 2,805 meter is. In totaal is de Optima nu 4,855 meter lang. In de breedte groeide hij 2,5 centimeter en in de hoogte één centimeter. Designer Peter Schreyer is verantwoordelijk voor het design, dat nog steeds sterk lijkt op dat van de vorige Optima.

Stijver

Kia gebruikt voor de carrosserie van de Optima sterkere staalsoorten, waardoor de torsiestijfheid van de auto met zo’n 50% is toegenomen. Daarnaast heeft Kia veel aandacht besteed aan de rij-eigenschappen, die nu dynamischer moeten zijn. 

Diesel

De Optima heeft een verbeterde versie van de 1,7 liter viercilinder turbodiesel gekregen. Hij levert nu 141 pk en 340 Nm (was: 136 pk en 325 Nm). Hij voldoet aan de eisen van Euro6, maar werd vooral ook een stuk zuiniger. In plaats van 128 gram CO2 per kilometer, stoot hij nu 110 gram CO2 per kilometer uit, precies genoeg voor 20% bijtelling.

Interieur

Her interieur is ruimer geworden. De hoofd-, schouder- en beenruimte is voor alle inzittenden toegenomen. Kia geeft zelf aan dat er betere materialen zijn gebruikt in het interieur, dat nu meer lijkt op dat van de Sorento. De kofferruimte groeide overigens minimaal. In plaats van 505 liter meet hij nu 510 liter.

Plug-in hybride

De 1,7 liter diesel trapt af, maar volgend jaar komt Kia met de volgende versie van de Optima, een plug-in hybride. Ook moet er volgend jaar een sportieve versie van de Optima volgen.

Kia toont de nieuwe Optima op de IAA in Frankfurt die op 17 september zijn deuren opent voor het publiek.

Tags


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/lib/php/sessions) in Unknown on line 0