Waarom februari een gekke maand was
Vroeger was de februari maand geen spannende maand. Als autoverkoper had je de afleverdrukte van januari gehad en kon je in februari bijkomen. Maar de overheid verandert nu elk jaar de BPM-regels (Belasting van Personenauto's en Motorrijwielen). Deze hebben tot gevolg dat je in december een kenteken kunt aanvragen en tot uiterlijk eind februari te naam kan stellen, met daarbij het behoud van het lagere BPM-bedrag van december.
Hoe werkt dat
Hoe werkt dat: Als de BPM wijzigt, dan heet dat een tariefswijziging. Als de tariefswijziging leidt tot een hoger BPM-bedrag, dan kun je nog twee maanden gebruik maken van het oude lagere BPM-bedrag welke gold ten tijde van de kentekenaanvraag. De voorwaarde is wel dat je binnen twee maanden na de kentekenaanvraag je kenteken tenaamstelt.
Dus als je in december je kenteken aanvraagt (tegen het lagere BPM-bedrag), dan kun je tot eind februari dit kenteken tenaamstellen en dan betaal je de lagere BPM van 2015. Je rijdt dus in een auto van 2016, alleen de kentekenaanvraag is nog van het vorige jaar. Let wel op: als je je auto 1 maart te naam stelt, dan krijg je een naheffing van de belastingdienst en betaal je alsnog het nieuwe/hogere BPM-bedrag. De datum die leidend is voor deze twee maanden overbruggingsperiode, is de datum van de tariefswijziging. Dat is bijna altijd aan het begin van het nieuwe jaar. Dus per 1 januari.
Bijtelling
Voor het bijtellingspercentage van een leaseauto geldt geen overgangsregeling. Het bijtellingspercentage voor uw auto is het percentage dat geldt op het moment dat de auto tenaamgesteld is. Dus als je leaseauto in januari tenaamgesteld wordt, dan krijg je het bijtellingspercentage van januari. Uiteraard kun je wel het voordeel hebben van de lagere december BPM, mits het kenteken in het vorige jaar aangevraagd is.
Dat is de reden waarom juist auto's die ook particulier in trek zijn, de top-5 registraties van februari bepalen: De Kia Picanto, Peugeot 107, Hyundai i10, Ford Fiesta en Toyota Aygo.