Warning: session_start(): open(/var/lib/php/sessions/sess_ah40ke8rs4gagvc0avihk9c011, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in /home/blackorange/site/htdocs/apps/bootstrap.php on line 68

Warning: fopen(/home/blackorange/site/htdocs/apps/../public/assets/cache/1d53b1a3d77ed27219ecc7717d16fe47d2cebabe): failed to open stream: No space left on device in /home/blackorange/site/htdocs/_core/lib/Cache.php on line 141
Private Lease: Doen we het of doen we het niet?


| Door:

Private Lease: Doen we het of doen we het niet?

Als er over een onderwerp veel getwitterd wordt, dan noemen we dat onderwerp ‘trending’. Als we kijken wat bij leasemaatschappijen trending is, dan is dat Private Lease. Een goede ontwikkeling?

Bijna elke leasemaatschappij biedt momenteel een privé-lease constructie aan. Een goede ontwikkeling?

Waarom is er zoveel interesse voor Private Lease?

De traditionele leasemarkt is van veel zakelijke factoren afhankelijk en beweegt met deze factoren mee. Bij economische recessie daalt het aantal leaseauto’s direct, en andersom. Verandert de overheid de bijtellingsregels, dan worden er tijdelijk meer leaseauto’s ingezet om nog gebruik te kunnen maken van de oude bijtellingsregels.

Naast deze zakelijke factoren is de particulier een interessante factor geworden voor de leasemaatschappijen. De particulier beslist namelijk zelf waar hij zijn geld aan uitgeeft. Dat hoeft hij niet aan zijn werkgever te vragen. De particulier gaat namelijk anders over auto’s denken. Het gaat bij veel particulieren niet meer om het bezit van een auto, maar om de mobiliteit die een auto geeft.

Mobiliteit

Private Lease draait om mobiliteit. Je betaalt een paar honderd euro per maand (een paar keer het bedrag van een telefoonabonnement) en daarvoor krijg je een nieuwe auto tot je beschikking, waarbij bijna alle autokosten gedekt zijn (behalve brandstof of boetes). Deze verandering naar mobiliteit is zichtbaar in het aantal Private Lease contracten. In 2015 zijn er ruim 2 keer zoveel leasecontracten afgesloten t.o.v. 2014. Namelijk 36.000 in 2015 en 17.000 in 2014. Men verwacht 100.000 Private Lease contracten in 2020 af te kunnen sluiten. De leasemaatschappijen hebben uiteraard wel oren naar die ontwikkeling, zo kunnen ze zich niet alleen op de zakelijker rijder maar ook de particuliere rijder richten. Geen wonder dat de TV- en radioreclames op landelijke zenders ons om de oren vliegen.

Is Private Lease goedkoper?

Maar is Private Lease ook altijd goedkoper dan zelf een auto aanschaffen? Meestal wel, want een leasemaatschappij kan door zijn grootte bepaalde inkoopvoordelen behalen op bijvoorbeeld de aanschaf van een auto, de verzekering, rentekosten, onderhoudskosten et cetera. Overige autokosten zoals wegenbelasting en restwaarde (tweedehands waarde) zijn dezelfde kosten voor zowel de particulier als de leasemaatschappij. De leasemaatschappij wil er natuurlijk ook iets aan verdienen, maar dan nog ben je met privélease meestal goedkoper uit dan dat je zelf een nieuwe auto aanschaft.

Waarvoor stapt men over op Private Lease?

Ontzorgen! De leasemaatschappijen gebruiken deze term al jaren. De leasemaatschappij neemt namelijk de financiële kosten die bij een leasecontract horen van je over. Je betaalt een vast bedrag per maand en daarvoor krijg je een nieuwe auto die je een aantal jaar mag gebruiken. Je hoeft alleen nog maar te tanken!

Als je wel de tijd en moeite wilt nemen om uit te zoeken hoe je zo goedkoop mogelijk kunt rijden, dan zul je zien dat een tweedehandsauto rijden goedkoper kan zijn. De aanschaf is namelijk een stuk goedkoper, maar de kosten voor het onderhoud van de auto zullen iets hoger zijn. Daarnaast moet je wel wat extra zoekwerk verrichten naar een tweedehands auto, onderhandelen over de prijs en er vanuit gaan dat je een technisch goede auto gekocht hebt voor de aankomende twee/drie jaar. Dat is namelijk meestal de lengte van een Private Lease contract.

Goed te weten:

-        Er is een Private Lease keurmerk. Op www.keurmerkprivatelease.nl kun je zien welke maatschappijen er allemaal bij aangesloten zijn.

-        De geschillencommissie van dit keurmerk bemiddelt ingeval de consument en de leasemaatschappij niet uit een geschil komen. Bijvoorbeeld bij een geschil over het beëindigingsvoorstel van de leasemaatschappij bij het stopzetten van het contract, omdat je werkeloos geraakt bent en de maandelijkse lasten niet meer kunt betalen.

-        Als je meer kilometers rijdt dan afgesproken, dan kunnen dat dure kilometers zijn. Bedenk van te voren goed hoeveel kilometer je gaat rijden. Bij een lager gereden kilometrage dan afgesproken wordt dit niet altijd verrekend. Hoe dit geregeld is staat in het contract.

-        Leasemaatschappijen hebben de aantrekkelijkste auto’s en uitrusting al voor je geselecteerd. Extra opties of bijvoorbeeld winterbanden kost extra.

-        De verzekeringsvoorwaarden kunnen anders zijn dan dat je nu gewend bent. Denk daarbij aan de minimale leeftijd, een minimum aan aantal schadevrije jaren of het toestaan van extra bestuurders. Lees deze goed door. 

Tags


Warning: Unknown: open(/var/lib/php/sessions/sess_ah40ke8rs4gagvc0avihk9c011, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/lib/php/sessions) in Unknown on line 0