| Door:

Huisje, boompje en private lease auto

De combinatie van een eigen hypotheek en een private lease auto is er één waarvan veel mensen niet weten dat die nauw met elkaar verbonden zijn. Waar loop je tegenaan?

Keurmerk

Inmiddels is bij velen wel bekend dat het Private Lease Keurmerk geïntroduceerd is. Leasemaatschappijen die dit keurmerk willen dragen dienen aan bepaalde voorwaarden te voldoen, zoals de aanvrager 14 dagen bedenktijd geven om nog kosteloos van het contract af te kunnen, zekerheid bij klachten, maar ook dient de aanvrager te worden beschermd bij te hoge financiële lasten.

BKR

Om de private lease aanvrager te beschermen worden de maandelijkse kosten die je betaalt voor je private lease auto opgegeven bij het BKR (Bureau Krediet Registratie). Je hebt immers een betalingsverplichting voor de aankomende paar jaar. Door deze betalingsverplichting krijg je ook een lager bedrag als maximale hypotheek. De private lease registratie bij het BKR wordt namelijk meegenomen in de berekening van de maximale hypotheek. Het kan zo maar zo zijn dat het bedrag dat je minder aan hypotheek kunt krijgen drie keer de aanschafwaarde van je private lease auto betreft.

Thuiswonend?

Wie nog thuis woont ten tijde van het aanvragen van een private lease auto, moet ook weten dat de betreffende aanbieder rekening houdt met de toekomst en dus voor extra kosten komt te staan als je een huis gaat kopen. In dat geval kunnen ouders van de hypotheekaanvrager ook garant staan. 

Tags