Warning: fopen(/home/blackorange/site/htdocs/apps/../public/assets/cache/3d836411ba724c37dbca357f2de91126273b2131): failed to open stream: No space left on device in /home/blackorange/site/htdocs/_core/lib/Cache.php on line 141
Stimulering plug-in hybrides was zinloos


| Door:

Wiebes: 'Stimulering plug-in hybrides was zinloos'

De stimulering van plug-in hybrides en elektrische auto's heeft zes miljard euro gekost en heeft geen klimaateffect gehad, zegt staatssecretaris Wiebes van Financiën.

"De stimulering van plug-in hybride en elektrische auto's heeft zes miljard euro gekost en we hebben er nul klimaateffect voor teruggekregen". Dat heeft staatssecretaris Wiebes van Financiën gezegd in een interview met Autoweek.

De bewindsman laat zich in het interview zeer kritisch uit over de belastingvoordelen die de afgelopen jaren door zijn voorgangers zijn verstrekt aan bezitters van 'auto's met een stekker'. Volgens hem is het de realiteit dat autofabrikanten voor elke zuinige auto die hier is verkocht elders in Europa een niet-zuinige auto kunnen verkopen. In nieuwe plannen - Autobrief 2 - heeft Wiebes een eind gemaakt aan nagenoeg alle fiscale voordelen voor plug-in hybrides. 

De voorbije jaren was er een forse korting op de BPM voor hybride en plug-in hybrides en indien ze zakelijk werden gereden was ook sprake van een veel lager bijtellingstarief. Volgens Wiebes is in de praktijk gebleken dat de zakelijke rijders veel minder zuinig rijden dan op basis van de kortingen vanuit werd gegaan. "Gemiddeld wordt er maar voor een kwart elektrisch gereden met plug-in hybrides", stelt Wiebes. De bewindsman is ook van mening dat volledig elektrische auto's worden overgesubsidieerd. De aankoopsubsidie voor particulieren die een meerderheid van de Tweede Kamer graag zou willen invoeren, vindt Wiebes een absurd idee.

De stimulering van plug-in hybrides en elektrische auto's is volgens staatssecretaris Wiebes van Financiën zinloos geweest

Tags