Warning: session_start(): open(/var/lib/php/sessions/sess_a1f1k6ee1tnefg7lo10i6bnvt7, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in /home/blackorange/site/htdocs/apps/bootstrap.php on line 68
Leaseautotest Kia Optima Sportswagon en GT


| Door:

Groeien met Kia Optima Sportswagon en GT

De Kia Optima werd eind vorig jaar nieuw geïntroduceerd maar komt nu ook als stationwagon op de markt. Daarmee wil Kia pas echt de eerste stappen zetten in de zakelijk georiënteerde middenklasse. Voor wie een diesel niet aantrekkelijk is, komt er ook een GT en plug-in hybride. Is nu het plaatje compleet? Als het aan Kia ligt wel….

Ergonomie/Ruimte

De Optima is de Skoda Superb van Kia, want ruimte is er in overvloed. Zowel voorin, als op de achterbank en in de bagageruimte. De Optima SW heeft met 553 liter de grootste bagagecapaciteit tot liefst 1686 liter als je de driedelige achterbank neerklapt. Wie de Optima plug-in hybride bestelt heeft helaas een stuk kleinere bagageruimte. De accu’s vreten liters op en dan blijft er in de sedan 307 liter over. De hybride pik je er zo uit met zijn aerodynamische designtweaks. Lees er hier meer over.

Het zakelijke interieurdesign maakt de Kia Optima makkelijk in gebruik. De middenconsole heeft weliswaar veel knoppen – er zit ook veel op en aan – maar dat is niet storend. Wel jammer is de vorm van de achterbank; de zit is riant maar wat vlak waardoor je bovenbenen nauwelijks ondersteund worden. Niet zo prettig tijdens een lange vakantierit en een gemiste kans. Op de stoelen voorin hebben we een kleine aanmerking: ze zijn wat hard.

Infotainment

Kia maakt van hetzelfde infotainmentsysteem gebruik als Hyundai. We kennen het als een supersnel en helder werkend systeem. Afhankelijk van de uitvoering heeft de Optima een scherm van 7 inch of 8 inch. Gedurende zeven jaar biedt Kia gratis updates voor de navigatiekaarten en dat geldt ook voor de Live Services (via TomTom), waarmee het systeem rekening houdt met live-verkeersinformatie en flitsers en desgewenst het weerbericht van de bestemming voorschotelt. Een handige toevoeging.

Uitvoeringen

Ondanks dat het motorengamma van de Kia Optima beperkt is, bestaan er wel vijf uitvoeringen: ComfortPlusLine, DynamicLine, ExecutiveLine, GT-Line en GT. Al vanaf de instapper ComfortPlusLine is de Optima erg compleet. Lees hier meer over de standaarduitrusting. De 1.7 liter dieselmotor met 141 pk is gekoppeld aan een zesbak of een automaat, waarover we hier erg zijn te spreken. De 205 pk sterke plug-in hybride is altijd voorzien van een automaat. De PHEV-versie komt als BusinessLine of ExecutiveLine voorrijden. Het topmodel GT is altijd aangedreven door de 245 pk sterke 2.0 T-GDi turbomotor, waarvan het motorgeluid via de speakers wordt aangedikt.

Vergelijking/concurrentie

In het D-segment zijn sterke spelers heer en meester; te noemen valt de Volkswagen Passat (segmentleider), maar ook de Ford Mondeo, Skoda Superb, Peugeot 508, Mazda6, Opel Insignia en Renault Talisman. Kia zet de Optima Plug-in Hybrid tegenover de Passat GTE met een scherpe prijs (37.995 euro). De dieselende Optima’s zijn op hetzelfde niveau geprijsd als de Skoda Superb, maar de Tsjech en bijna al zijn concurrenten profiteren dit jaar van 21% bijtelling en de Koreaan niet. Als volgend jaar de bijtellingskaarten voor iedereen gelijk zijn heeft de Kia Optima betere kansen. Hieronder zetten we de prijzen van de Sportswagon op een rij.

ComfortPlusLine 1.7 CRDi     € 32.495,-
ComfortPlusLine 1.7 CRDi DCT7   € 34.995,-
DynamicLine 1.7 CRDi   € 35.495,-
DynamicLine 1.7 CRDi DCT7   € 37.995,-
ExecutiveLine 1.7 CRDi   € 38.995,-
ExecutiveLine 1.7 CRDi DCT7   € 41.495,-
GT-Line 1.7 CRDi   € 40.495,-
GT-Line 1.7 CRDi DCT7   € 42.995,-
GT 2.0 T-GDi AT6   € 54.495,-
*meerprijs ten opzichte van sedan   € 1.500,-

Conclusie

Met een top-6 positie in Nederland is Kia het grootste Aziatische merk. Door in te stappen in de zakelijke markt hoopt Kia vóór 2020 verder te groeien naar de vijfde plaats. De Optima (en vooral de Optima SportsWagon) is een van de auto’s die voor grotere afzet moet zorgen. We hebben de auto leren kennen als een prettige allrounder met een fijne diesel, waarbij de plug-in hybride in Nederland vooral dit jaar aantrekkelijk is en de Optima GT nooit een serieuze optie kan zijn vanwege de prijs. De diesel- en stekkervariant zijn wel behoorlijk scherp geprijsd gezien de uitrusting.

Tags


Warning: Unknown: open(/var/lib/php/sessions/sess_a1f1k6ee1tnefg7lo10i6bnvt7, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/lib/php/sessions) in Unknown on line 0