Tips bij het aanpassen of ontbinden van je leasecontract
Elk leasecontract heeft een startdatum en een einddatum. De welbekende looptijd van een leasecontract. Soms wil je halverwege je leasecontract de looptijd aanpassen of ontbinden vanwege de behoefte naar een grotere auto, gewijzigde bijtellingsregels of gewoon vanwege de introductie van nieuwe leaseauto’s.
Is het mogelijk?
Jazeker. Het is bijna altijd mogelijk om je contract aan te passen of te ontbinden. Echter, dit is niet kosteloos.
Contract verlengen
De enige manier waarop je goedkoper uit kunt zijn, is als je je contract verlengt. Van bijvoorbeeld een looptijd van 48 maanden naar 60 maanden. Dan worden de kosten van je leaseauto over een langere periode uitgespreid. Je kunt dan ook langer gebruik maken van de bijtelling die je geniet. De bijtelling geldt voor 60 maanden vanaf de eerste tenaamstellingsdatum.
Lees hier over bijtellingsvoordeel bij verlengen van het leasecontract.
Contract verkorten
Maar als je je contract wilt inkorten, dan ga je meer betalen. Financieel werkt het namelijk als volgt: Je betaalt een vast bedrag per maand aan reparatie, onderhoud, banden, verzekering, afschrijving. Het onderhoudsgedeelte stijgt licht naarmate de auto ouder wordt. Bij de afschrijving werkt dit net andersom, in het begin verliest de auto het meeste van zijn waarde. De afschrijving wordt minder naarmate de auto ouder wordt. De gemiddelde maandelijkse afschrijving wordt in de leaseprijs verwerkt. Als je eerder een auto inlevert, dan heeft de leasemaatschappij alleen de “dure” afschrijvingsmaanden gehad. Het gemiddelde daarvan is hoger en daardoor krijg je een hogere maandelijkse leaseprijs.
Contract ontbinden
Als je je contract wilt ontbinden, dan klopt de afschrijvingsberekening van de leasemaatschappij helemaal niet meer. Zij moeten ineens een leaseauto verkopen of proberen opnieuw in te zetten terwijl deze nog niet afgeschreven is naar de verwachte restwaarde. Dat de leasemaatschappij je dan flinke ontbindingskosten berekent is niet vreemd. Tot op zekere hoogte kan er wel onderhandelt worden over de afkoopsom. Een lichtpuntje is dat de afkoopsom door je werkgever aangemerkt kan worden als Eigen Bijdrage voor je leaseauto. Als je dit afspreekt met je werkgever, dan kun je de afkoopsom in mindering brengen van je bijtelling.
Wat is verstandig?
Als je niet voor onverwachte kosten wilt komen te staan, dan kun je tijdens het offertestadium vragen wat de leaseprijzen bij verschillende looptijden zijn. Dan weet je van te voren of het verstandig is om bijvoorbeeld te beginnen met een kortere looptijd of juist met een langere, afhankelijk van bijvoorbeeld je verwachte inkomsten.
Als je het leasecontract wilt ontbinden, dan heeft de leasemaatschappij ineens hogere kosten voor je leaseauto én ze verliezen daarmee een klant. Als je met je leasemaatschappij onderhandelt dat je je contract wilt ontbinden, maar ook weer een nieuw contract wilt afsluiten, dan bind je jezelf weer voor bijv. 4 jaar aan de leasemaatschappij. Dan kunnen ze coulanter zijn met het doorberekenen van kosten.
Sommige leasemaatschappijen hebben dit de afgelopen jaren pro-actief aangeboden voor de leasecontracten die in de eerste drie maanden van een jaar afliepen. Je kon dan je leasecontract ontbinden, mits je wel een nieuw contract afsloot. Je kon dan nog gebruik maken van de bijtellingsregels van het oude jaar (lees: lagere bijtelling) en de leasemaatschappij had je dan weer voor bijv. 4 jaar aan zich verbonden. Een win-win situatie.